Televiziunile turcești sunt de mult timp supuse unei ierni grele! Durerea, lacrimile, traumele, violența, răzbunarea, relațiile toxice, lipsa de iubire, iar violență, și încă n-a fost de ajuns, violență verbală, nici asta n-a fost destul – violență fizică, și dacă tot nu a fost de ajuns – violență financiară, toate acestea plouă asupra noastră din serialele turcești. Iar când suntem deja uzi leoarcă din cauza acestor lucruri, mențiunea „Bazat pe o poveste reală” se așază peste noi ca zăpada. Personajele își pierd sănătatea mintală, iar spectatorii nu rămân în urmă – empatizează și încep încet-încet să-și piardă mințile. În special femeile, urmând bărbați, uită diferența dintre a fi puternică și a fi femeia unui bărbat puternic, afundându-se în toxicitate. Când începeam să credem că situația devine tot mai apăsătoare, acum trei luni un canal parcă ne-a auzit revolta…
Sandık Kokusu a venit dintr-un loc cunoscut
Mai întâi, Karsu a apărut pe ecran… Numele ei parcă voia să ne transmită ceva. Apa topită din zăpadă… Adică zăpada începe să se topească, „primăvara” va veni curând, vor veni vremuri frumoase, ne spunea Karsu în Parfumul mamei! Serialul Parfumul mamei a venit dintr-un loc bine cunoscut: femeia înșelată. Povestea este următoarea: Karsu se căsătorește de tânără cu Reha, un bărbat mai în vârstă, ca să scape din casa părintească nefericită, și se mută în Adana. Prima născută este Tılsım. Karsu iubește să fie mamă. Mai mult, soțul ei Reha este atât de egoist încât a fi mamă devine pentru ea un bilet de salvare în acea casă. După Tılsım, se naște Kuzey, iar apoi Selin… Trăiesc ca o familie bogată în Adana. Dar odată cu nașterea lui Selin, Kuzey, care o invidiază, o epuizează pe Karsu… Soțul Reha nici nu vrea să audă de copii, tot ce-l interesează este somnul. Karsu, care nu are încredere în mama ei obsedată de frumusețe, Filiz, îi cere acesteia să-l ducă pe Kuzey la Istanbul. Filiz îl pierde pe Kuzey înainte să iasă din Adana, iar această familie bogată, care părea fericită din exterior, începe să se destrame ca un colier de perle.
Printre femeile puternice din serialele turcești se numără și Karsu din Parfumul mamei
A jucat cartea violenței financiare
Karsu petrece trei ani căutându-și fiul, timp în care Reha începe s-o înșele cu cea mai bună prietenă a ei. Egoismul lui Reha atinge cote maxime, încât îi spune: „De ce te preocupă mai mult să-l cauți pe fiul nostru dispărut decât să ai grijă de mine, Karsu?” Când Karsu reușește singură să-și găsească fiul Kuzey, își surprinde soțul sărutându-se cu prietena ei cea mai bună. Din acel moment, își ia cei trei copii și părăsește Adana. Reha începe cu violență verbală împotriva ei. Când nu reușește s-o oprească, recurge la violență financiară. Karsu, care nu a lucrat niciodată și nu are nicio sursă de venit în afară de cardurile de credit ale soțului, ajunge la Istanbul fără bani, cu cei trei copii. Se mută, din nevoie, la mama ei Filiz, cu care nu a mai vorbit de când și-a pierdut fiul.
Cel mai mare atu al serialelor turcești
Și astfel începe povestea în care Karsu, care fusese o femeie puternică prin numele și banii unui bărbat, devine puternică doar pentru că este ea însăși. Karsu face curățenie, vinde în magazine, dar reușește să se descurce alături de copii. Și mai ales, rămâne în picioare împotriva fostului soț care voia s-o supună prin violență financiară. Poveștile în care femeile își descoperă și acceptă propria putere sunt cele mai importante arme ale serialelor turcești. La început o femeie care nu se cunoaște pe sine, se transformă radical pe măsură ce-și descoperă forța interioară. Femeia care reușește să fie atât puternică, cât și plină de compasiune devine o sursă de inspirație pentru toată lumea. Karsu este unul dintre aceste personaje! Ea face cunoștință cu sine însăși și în fiecare episod își spune: „Îmi pare bine că te-am cunoscut, Karsu.” Și noi urmărim cu plăcere cum o femeie se confruntă cu toate greutățile, păstrând în același timp compasiunea de mamă.
Cine o privește pe Meryem, ar zice că e slabă, dar…
Odată cu apariția lui Karsu, efectul s-a răspândit. Pentru că și personajul Meryem din serialul Kızıl Goncalar a apărut cu o structură similară… Meryem este o femeie puternică: măritată de mică într-o sectă religioasă, mamă înainte de 18 ani, crezându-și fiica moartă, încearcă să o ferească pe fiica genială de același destin, chiar încercând s-o trimită în străinătate. Cine o vede din afară o consideră slabă, dar adevărata putere este să te împotrivești dificultăților, structurilor religioase, mentalității învechite. De aceea, publicul i-a spus acestei femei puternice de pe ecran: „Bine ai venit!” Și a fost răsplătită cu ratinguri bune.
Semnul distinctiv al lui Bahar
Femeile puternice creează un efect de domino. După aceste două personaje, a apărut pe ecran Bahar. Nu s-a aplecat și nu s-a frânt, ci a venit drept. A început într-o seară de marți, iar a doua zi toată lumea vorbea doar despre Bahar. Ratingurile ajunseseră deja la două cifre încă din al doilea episod… Rivalele au cedat rapid locul de top lui Bahar… Dar care era semnul ei distinctiv? În primul rând actrița. Demet Evgar este fără îndoială una dintre cele mai bune actrițe din Turcia. A oferit performanțe uimitoare atât în dramă, cât și în comedie. Și este foarte bună la a scoate comedie din cele mai dureroase momente! În Bahar face exact asta, motiv pentru care nu ne putem desprinde de ecran.
Luptă cu masca de pozitivitate toxică
Bahar este absolventă de medicină, dar nu a practicat niciodată pentru că a devenit mamă imediat după terminarea studiilor, este extrem de devotată copiilor, aproape servitoarea soacrei sale, tâmplarul, zugravul, femeia de serviciu a casei, călcătoreasa soțului. Soțul ei Timur nu împarte același pat cu ea de trei ani, doarme într-o cameră separată. Dar ea se trezește în fiecare dimineață și pune casa în ordine. Soțul este unul dintre cei mai importanți chirurgi din Turcia, dar nu-i dă bani lui Bahar. Ea se mulțumește mereu cu puțin și nu uită să spună „mulțumesc”. Înfruntă toate greutățile cu un zâmbet fals și o mască de pozitivitate toxică. Până într-o zi când leșină și este dusă la spital…
A topit inimile femeilor
Se descoperă că Bahar suferă de insuficiență hepatică și are nevoie urgentă de un transplant. Soțul iubit Timur nici nu vrea s-o trateze în propriul spital, deoarece acolo lucrează de trei ani amanta lui, Rengin. În urma analizelor, se stabilește că doar Timur este compatibil pentru transplant. Și desigur, Timur nu-i donează ficatul. Chiar dacă copiii îl imploră: „Tată, mama o să moară, te rugăm,” el refuză. Bahar este salvată de un străin și atunci aruncă masca de pozitivitate toxică. Revenită la viață, învață să acorde importanță și dorințelor proprii. În primul rând, renunță la curățenie, se pregătește pentru examene ca să redevină doctor, ia cardul de credit al soțului și își cumpără haine și bijuterii de firmă, pe care nu și le-a permis niciodată. Când Timur o întreabă ce face, ea răspunde: „Ani de zile n-am avut inimă să-ți cheltuiesc banii, dar tu ești soțul meu. Ani de zile ți-am gătit, ți-am călcat hainele, am creat un mediu sănătos, am fost perna ta emoțională când veneai stresat de afară. Și asta a fost muncă suplimentară, îmi e datorată,” topind inimile femeilor care o urmăreau.
Femeile puternice din serialele turcești
Am privit cu zâmbetul pe buze
Și nu s-a oprit aici. A aplicat pentru a deveni medic rezident în spitalul soțului și a fost acceptată. Acum, Bahar, soțul Timur, fiul lor Aziz Uras, amanta lui Rengin și doctorul lui Bahar, Evren, lucrează în același spital. Iar Bahar, acea femeie tăcută și zâmbitoare, dă semne că va avea succes și acolo. Și toate acestea se petrec fără țipete, fără arme, fără violență fizică, fără glorificarea masculinității și fără lacrimi! Am privit cu zâmbetul pe buze cum o femeie se ridică din propria durere și luptă. Iar lupta ei cu rolul de mamă ne-a adus lacrimi în ochi – fără să ne simțim manipulați emoțional!
Serialele turcești au inspirat
Sperăm că anotimpul adus de Bahar pe ecran va deveni contagios. Dacă Turcia este astăzi a treia cea mai mare țară exportatoare de seriale din lume, cel mai mare motiv sunt femeile! Pentru că la început, femeile au înțeles greșit conceptul de putere și au devenit masculine. Cu timpul, au început să înțeleagă că pot fi și puternice, și pline de compasiune. Iar serialele turcești chiar le-au inspirat în acest sens. Sperăm că multe femei ca Karsu, Bahar, Meryem – adevărate păsări Phoenix – vor reuși să renască din propria cenușă și să-și descopere forța interioară.